INTERVIEW: TOXIC SHOCK (B) = Black Sabbath + Venice Beach + mid 80s NYHC (interview in Dutch)

Groezrock-13Photo by Inny Vanschoubroeck / Old Style Music Nights (groezrock 2015)

Op Groezrock had ik een lange babbel met Maarten en Pieter van de ‘Trix artist in Residence’ Toxic Shock, een Antwerpse thrash, hardcore, crossover band beïnvloed door de NYHC van midden jaren ‘80 (Cro-Mags, …), Venice Beach bands als Suicidal Tendencies en thrash metal.

Toxic Shock bestaat nu ongeveer 5 jaar en heeft toch al wat woelige waters doorzwommen. Terugkijkend op de afgelopen jaren blijven vooral de Ram Jam shows in het geheugen gegrift. “Ram jam is een klein festival georganiseerd door vrienden van ons die een legertent neerzetten en 10 bands laten spelen. Mega DIY eigenlijk. De eerste keer dat wij er waren, (wij speelden zelf niet) speelde Reproach en was er eigenlijk niets geregeld behalve de tent en een skateramp. Last minute werden er nog versterkers geregeld. Statieven waren er ook niet dus werden er maar rieken in de grond gestoken, … crazy people. Verder waren er nog heel wat memorabele shows zoals die met de Cro-Mags, bands waar wij als 16-jarigen naar luisterden … niet normaal eigenlijk.”, vertellen Maarten en Pieter.

De grootste tegenslag was natuurlijk wanneer zanger Wally ziek werd. Maar Toxic Shock heeft zich daar goed doorheen geslagen en Wally staat er weer als nooit tevoren. “Het was wel jammer dat we veel shows moesten cancelen maar spelen ging echt niet. We hebben toen wel wat goede shows gemist maar de gezondheid van Wally was belangrijker. We zijn wel blijven repeteren en hebben veel nieuwe nummers geschreven. Die gemiste kansen zijn achteraf terug goedgemaakt.”, aldus Pieter en Maarten.

Funtime Fest 2013

Toxic Shock is een band die live steeds het beste van zichzelf geeft maar soms lukt het niet om het publiek mee te krijgen zoals op Funtime Fest in 2013. “Wally heeft een bepaalde manier van mensen aanspreken en dat komt soms arrogant over terwijl dat dat niet arrogant bedoeld is. Funtime Fest was sowieso al een moeilijke show omdat wij vrij vroeg moesten spelen. Ook was het meer een punkrock festival waar wij wat de vreemde eend waren met onze muziek die daar niet altijd gesmaakt wordt. Plus wij zijn van “’t stad” wat voor velen al een drempel is ha ha … Nu ja, wij waren ook maar net op tijd toegekomen. Het was één van die shows, weet je … Tja dit is wat wij doen en je moet van ons niet altijd een brave show verwachten. Wij gaan ook niet altijd zeggen wat de mensen willen horen of niet altijd spelen wat de mensen willen dat wij spelen. Soms zit het er boenk op en soms niet. Soms voel je aan dat het een verloren match is terwijl je nog vijf nummers moet spelen. Je gaat daarom niet slechter spelen, het is gewoon minder plezant.”, verklaren Pieter en Maarten.

Groezrock-14

Photo by Inny Vanschoubroeck / Old Style Music Nights (groezrock 2015)

Iron Reagan

Eerder dit jaar heeft Reflections Records een split 7” uitgebracht met Toxic Shock en Iron Reagan (USA). “Wij wilden sowieso een 7” doen en toen we met Johan (Reflections Records) aan het praten waren over een split met een goede band kwam ter sprake dat hij nog iets tegoed had van Municipal Waste of Iron Reagan. Iron Reagan ging hun plaat normaal via hem uitbrengen maar uiteindelijk is dat Relapse geworden. Wij hadden zoiets van … het zou wel bangelijk zijn als dit lukt want wij vinden Iron Reagan wel goed. Uiteindelijk is Iron Reagan ook groter geworden dan wij ooit dachten. Wij waren gewoon daar op de juiste plek, op het juiste moment.”, verklaren Pieter en Maarten.

Deze split heeft voor Toxic Shock niet direct nieuwe deuren geopend. De band heeft er lang over gedaan om de nummers op te nemen, zeker naar Iron Reagans normen die gewend zijn om alles snel snel te doen. Hierdoor hebben zij misschien wel wat kansen gemist maar Toxic Shock is nu eenmaal een band die meegaat met de flow, hier en daar een kans probeert te grijpen, wat nog aardig lukt ook, maar zich vooral wil amuseren.

11133829_827575480657655_3320957781429644667_n11079636_794983600577879_3193580721843574586_n

Tekstschrijver van dienst bij Toxic Shock is vooral zanger Wally en hij krijgt de vrijheid om te doen wat hij wil. Soms wordt wel eens een tekst door de andere leden geschreven of wordt er samengewerkt. Zo is ‘The Survivalist’ en ‘Singalong Letdown’ van de split met Iron Reagan van de hand van Wally terwijl ‘Monday is Cancelled’ door Wally en Danny geschreven is in de laatste dagen voor zij de opnamestudio in gingen. “Vaak heeft Wally een idee maar is de tekst nog niet helemaal geschreven en dan hoor je wel dat het een ander soort nummer geworden is.”, zeggen Pieter en Maarten. “Wij hebben een serieuze kant maar aan de andere kant nemen wij onszelf ook niet te serieus. Wanneer dat wel gebeurt zal er wel iemand van ons op de rem gaan staan. Dit wil niet zeggen dat wij geen grote dingen willen doen maar wij zullen altijd grote podia afwisselen met het spelen in een kelder.”, vullen Pieter en Maarten aan.

Cassettes en Record Store Day (RSD)

Toxic Shock houdt wel van old school dingen zoals o.a. cassettes. Vroeger was dit een format voor de eerste demos, zo was/is er een Cassette Store Day en lijkt het erop dat de cassette de laatste tijd een comeback maakt met een aantal kleinere labels die vooral focussen op dit format, … “De Cassette Store Day release is er gekomen niet omdat het Cassette Store Day was maar gewoon omdat wij een cassette wilden uitbrengen en omdat Cassette Store Day in België nog niet bestond leek het een goed idee om de cassette dan uit te brengen en er ineens iets speciaal van te maken, namelijk een dubbele cassette. Het is wel tof dat onze muziek zowel op vinyl, cassette als CD uitkomt. Wij zijn ook geen anti-CD mensen.”, lichten Pieter en Maarten toe.

Ook al is vinyl de laatste jaren enorm hip geworden, bij punk en hardcore is het nooit weggeweest en zijn vinyl releases bijna de logica zelve. “Het Record Store Day idee op zich is wel cool omdat het vooral gericht is op de onafhankelijke platenwinkel,helaas hebben de grote labels RSD gekaapt en is het anders geworden dan hoe het ooit begonnen is. Wij hebben een RSD 7” gemaakt en als wij de logica van de grote labels zouden volgen dan zou die 12 euro kosten maar wij vragen maar 6 euro. Wij gaan daar niet op verdienen maar daar gaat het ook niet over, wij willen gewoon iets doen. Weet je, het duurt lang vooraleer wij een nieuwe plaat maken maar ik wil ook geen 3 jaar stil zitten en niets doen. Ook wil ik niet elk jaar een nieuwe plaat hebben en daarom is een 7” met 3-4 nummers een ideale oplossing. Die 7” is er gekomen omdat Staf (Fatkat Records Antwerpen) dat vroeg voor RSD. Wij wilden dat wel doen maar tegelijker tijd ook een statement maken. Staf stelde voor om de 7” uit te brengen en dat heeft ons over de streep getrokken. Staf heeft er dan ook een open brief een soort aanklacht aan/over RSD bijgestoken. Nu onze 7” was te laat voor RSD omdat de grote labels dan voorrang krijgen in de perserijen, zij bestellen namelijk veel meer, …. Dat was wel jammer maar aan de andere kant onderstreept het wel onze aanklacht. Het heeft wel duidelijk gemaakt wat het probleem is van RSD. Wij hebben wel gezorgd dat er die dag een cassetje was.” Vertellen Pieter en Maarten.

11229722_850328518382351_3792712040907842352_oPhoto by Toxic Shock

Toxic Shock speelde onlangs met Suicidal Tendencies en momenteel hebben zij een aantal shows met Iron Reagan maar hou vooral je ogen open voor een paar nieuwe Toxic Shock releases die in aantocht zijn.

20150501_142514Photo by Christophe / Out Of Step Fanzine (groezrock 2015)

FACEBOOK: https://www.facebook.com/the.Toxic.Shock

GROEZROCK: www.groezrock.be

PHOTO CREDITS: Inny Vanschoubroeck / Old Style Music Nights http://innyvanschoubroeck.smugmug.com and www.oldstylemusicnights.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s