INTERVIEW: This Means War – Het is gewoon oprecht!

This Means war is een vrij nieuwe streetpunk band met leden van Convict, Backfire, Discipline, …. niet de minste binnen het punk en hardcore landschap van de lage landen. Op groezrock had een gesprek met het sympathieke gitaar duo Robbie en Dave.

“This Means war is allemaal begonnen met de broers Bert en Dries Van Dyck. Zij waren met Convict op tour samen met Agnostic Front en in de tourbus werd er vaak old school punk gespeeld, je weet wel: The Business The Bruisers, Cock Sparrer, … De broers wilden muzikaal ook graag die kant op gaan want daar lag hun passie. Daarom zijn ze in de Belgische en Nederlandse hardcore en punk scene gaan kijken wie er mee wou doen en zo zijn ze bij ons (Dave, Robbie en Carlo) terecht gekomen. Ik (Robbie) ken Dave al jaren maar Bert en Dries niet, het klikte direct en zo is This Means War ontstaan”, lichten Robbie en Dave toe.

Dat de jongens van This Means War praktisch ingesteld zijn zorgt ervoor dat de samenwerking vlot verloopt. “Wij repeteren in Eindhoven, dat ligt centraal voor ons allemaal dus dat valt mee. Nummers schrijven lukt ook aardig omdat de weg die TMW wou inslaan voor iedereen duidelijk was. Iedereen komt met ideeën voor nummers, die nemen we thuis op en in het repetiekot maken wij daar een TMW nummer van”, vertellen Dave en Robbie.

De melodische hardcore van Convict, de old School hardcore van Backfire, de streetcore van Discipline het zit allemaal in This Means War. Waar het ene nummer bol staat van de melodie en catchy hooks, ramt het andere er lekker hard op los. “This Means War is hard en melodisch tegelijkertijd. Sommige nummers zijn meer hardcore andere meer punkrock of whatever … alles klopt in het plaatje. Het is gewoon oprecht”, verteld Dave.

Dat het voor This Means War lekker gaat is te merken aan het feit dat ten tijde van dit interview de nieuwe plaat ‘Heartstrings’ al 13 weken in de top 20 van de best verkopende platen op Coretex staat. “als je dat als nieuw B/NL bandje weet te realiseren, dan weet je dat de nummers aanslaan”, vult Robbie aan. Ook hebben Demons Run Amok Records en Pirates Press Records, niet de minste labels in punk land, hun schouders onder de band gezet. “Pirates Press Records waren de eerste die laaiend enthousiast waren om onze eerste EP te releasen toen wij hem uitzonden naar een paar labels. Het zijn oprechte punk gasten die achter dat label zitten”, vertellen Dave en Robbie.

Een voorlopig hoogtepunt voor TMW was hun net afgeronde tour met Cock Sparrer (The best known band nobody heard about zo leerde Dave Cock Sparrer kennen door de ‘worldwide tribute to the real Oi! albums (I Scream Records)). TMW speelde 8-9 shows op 2.5 maand tijd, de mannen van Cock Sparrer zijn al op zekere leeftijd waardoor non stop toeren niet meer tot de opties behoren). Ondanks het feit dat iedereen komt om Cock Sparrer te zien was het een mooie kans voor TMW om een groter publiek aan te spreken. Ze werden enthousiast onthaald.

Hun passage op Groezrock zal mij altijd bij blijven, ondanks de regen gaven zij het beste van zichzelf. Hun versie van Backfire’s klassieker ‘Still Dedicated’ met gastbijdrage van Backfire frontman Pat himself was toch wel het hoogtepunt van de set. “Het nummer is anders dan wat wij met TMW doen maar het omvat alles … wij zijn ook al meer dan 25 jaar in deze scene en met deze muziek bezig. Wij kunnen er niet mee leven maar ook niet zonder …Still Dedicated”, besluit Dave.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s